Telegeneeskunde wordt ook wel eens aangeduid als telegezondheid, e-gezondheid of mobiele gezondheid. Hoewel zorgverleners soms verschillende definities voor deze termen kunnen bieden, verwijzen ze allemaal in wezen naar één ding: gezondheidsdiensten die op afstand via het web kunnen worden geleverd. Hierdoor hoeven patiënten niet langer fysiek aanwezig te zijn in de zorginstelling.

Via smartphone-apps, videogesprekken, het delen van beelden en andere digitale middelen om medische gegevens te communiceren, kunnen patiënten direct toegang krijgen tot het beheer van chronische ziekten, fysiotherapie, counseling en langdurige verslavingszorg.

We gaan in dit artikel 4 van de grootste voordelen van telegeneeskunde voor de behandeling van verslaving delen.

1. 1. Meer discretie voor patiënten
De opioïdencrisis zag een recente piek in de gevallen als gevolg van COVID-19, omdat de patiënten te maken hebben met isolatie en onzekerheid in de lockdown. De pandemie heeft ook de toegang tot behandelingsdiensten beperkt met faciliteiten die de verspreiding van het coronavirus proberen te beperken. Telehealth kan een nuttig alternatief zijn voor de behandeling van drugsmisbruik en gedragstherapie in deze onzekere tijden. En gezien de sociale stigma’s die gepaard gaan met middelenmisbruik en verslaving, is telegeneeskunde precies wat patiënten nodig hebben om zich op een meer persoonlijke, vertrouwelijke en discrete manier te laten behandelen.

Het zou een revolutionaire optie kunnen blijken te zijn voor patiënten die lijden aan opioïden, nicotine, alcohol en andere drugsverslavingen, die de grootst mogelijke discretie van alle betrokkenen vereisen.

2. 2. Onmiddellijke toegang tot de noodzakelijke middelen
Een ander groot voordeel van het gebruik van het web voor verslavingszorg is dat, in tegenstelling tot het regelen van doktersbezoeken, telegeneeskunde direct is. Behandeling via het web elimineert effectief de vertraging tussen de patiënt die beslist om hulp te zoeken en de patiënt die naar een eigenlijke afspraak gaat – een vertraging die patiënten al tientallen jaren de tijd geeft om hun beslissing om een behandeling voor hun drugsverslaving te zoeken te heroverwegen (en uiteindelijk uit te stellen).

De Amerikaanse Well CEO Roy Schönberg deelde de ervaring van hun bedrijf op dit gebied: “Een van de dingen die we hebben geleerd is dat [de opioïde-verslaafde] bevolking, meer dan wie dan ook, zeer moeilijk te vangen is. Op het moment dat ze geïnteresseerd zijn in het zoeken naar een behandeling, als je er niet bent, raak je ze kwijt”. Met de telegeneeskunde opties, zullen de adviseurs klaar zijn om de patiënten te behandelen zodra de patiënten zelf klaar zijn.

3. 3. Verhoogde bandbreedte voor het beheer van de klantvraag
Zoals u kunt vermoeden, kan telegeneeskunde ook helpen bij de toenemende vraag naar verpleegkundigen, artsen en andere zorgverleners hier in de VS. In hun artikel over The Mental Health Telemedicine Expansion Act (HR 1301), beschrijft Telehealth News hoe het Congres momenteel probeert de dekking van Medicare uit te breiden met telegeneeskunde-afhankelijke, thuisgebaseerde geestelijke gezondheidsdiensten. Dit komt voort uit het feit dat in de VS elk jaar meer dan 3,6 miljoen mensen de medische zorg uitstellen of helemaal missen, alleen maar omdat ze niet kunnen pendelen naar de locatie van hun arts.

Telegeneeskunde heeft de macht om deze barrières voor een goede gezondheidszorg weg te nemen, waardoor patiënten minder tijd in het verkeer hoeven door te brengen terwijl ze toch de medische aandacht of begeleiding krijgen die ze nodig hebben.

4. 4. Oplossing voor de behoefte aan meer zorgpractici
Het belang van dit pro-telemedische wetsvoorstel wordt verder onderstreept door het feit dat de gezondheidszorgsector op dit moment wanhopig behoefte heeft aan meer praktijkmensen op alle niveaus en met de juiste vaardigheden die nodig zijn om te voorzien in de veranderende behoeften van de bevolking. In feite heeft een marktvooruitzicht door de Universiteit van Maryville voor studenten die online graden in gezondheidszorgmanagement nemen, uitgewezen dat er een groeiende vraag is naar medische en gezondheidsdienstenmanagers. De vooruitzichten die naar voren worden gebracht statistieken van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics, waaruit bleek dat de zal een 18% stijging tussen 2018 en 2028. Deze professionals, die in verschillende klinische settings werken, hebben technologische expertise nodig om de opkomende systemen en technologieën binnen de gezondheidszorg effectief te implementeren. Diensten zoals telegezondheidszorg zijn de toekomst van de gezondheidszorg die een segment van de bevolking kan dienen dat voorheen over het hoofd werd gezien en te schande werd gemaakt, met name degenen met middelenmisbruikstoornissen die grote behoefte hebben aan aandacht en zorg.

Terwijl het Congres aandringt op een bredere toegang tot telegeneeskunde, hebben verschillende zorgaanbieders in de VS al meer dan een half miljard dollar bijeengebracht om telegeneeskundesystemen te ontwikkelen. Binnenkort kan gezondheidszorg op afstand en via het web de norm worden, en dus ook een goede en onmiddellijke toegang tot de broodnodige behandeling van verslaving.

Tijd om uw telegeneeskunde-oplossing te vinden
In de komende maanden, als we blijven kampen met COVID-19, is het duidelijk dat we zoveel mogelijk moeten doen om de patiënten niet alleen fysiek, maar ook mentaal te beschermen.